Voskamp Hall

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Voor al uw vragen over uw aanhangwagen, paardentrailer of marathonwagen kunt u de veelgestelde vragen bekijken. Is uw vraag daarna nog niet beantwoord? Dan kunt u deze stellen, na het doorlopen van de vragen, via het online formulier.

Wat is het verschil tussen een plateauaanhanger en een tandemasser?

Bij een plateau aanhangwagen zitten de wielen onder de laadvloer. Bij een tandemasser zitten de wielen naast de laadvloer. Een tandemasser heeft 2 wielen per zijde (dus 2 assen), een plateau kan worden uitgevoerd met 1, 2 of zelfs 3 assen.

Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger achter mijn auto te rijden?

U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs u moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt.

Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger, caravan of oplegger hangt af van de toegestane maximale massa. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht

 

Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto:

  • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);

  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen

Met rijbewijs B+ (code 96) mag u met een auto:

  • iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:

  • een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);

  • onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger gebruiken waarvan het gewicht meer is dan 3.500 kg.

Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn op 19 januari 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. Deze leest u hier

Wat voor kentekenplaat heb ik nodig voor mijn aanhangwagen?

Een aanhangwagen heeft een eigen kenteken nodig indien deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhangwagen lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhangwagen trekt.

Is een mistachterlicht verplicht op een aanhangwagen?

Voor aanhangwagens met een maximaal toelaatbare massa tot 750 kg. is het mistachterlicht verplicht, ongeacht de datum van de eerste toelating. Bij aanhangwagens met een maximaal toelaatbare massa van meer dan 750 kg. is het mistachterlicht niet verplicht als de eerste toelating vòòr 1 janauri 1998 heeft plaatsgevonden. Is dit na 1 januari 1998 gebeurd, dan is het mistachterlicht wel verplicht.


Er geldt echter een uitzondering. Wanneer het trekkende voertuig niet hoeft te zijn uitgerust met een mistachterlicht, dan is dit ook niet verplicht voor de aangekoppelde aanhangwagen.

Hoe kan ik de toegestane maximum massa van mijn aanhangwagen laten aanpassen?

Dan moet u uw kentekenbewijs laten aanpassen door de RDW. Afhankelijk van de wijziging kan dat schriftelijk via een formulier of moet u uw voertuig laten keuren door de RDW.


Meer info daarover vindt u hier.

HEEFT U EEN ANDERE VRAAG?

Staat uw vraag hier niet bij? Stuur ons een e-mail of gebruik het onderstaand formulier. U ontvangt dan spoedig een reactie.

* Verplichte velden